Sæt fokus på talforståelse med talkort

Skal du i gang med at undervise et nyt hold af 0. klasser i matematik? Så har du formentlig leg med tal og talforståelse til at stå øverst på listen med emner, I skal kaste jer over.

Vi har lavet en sød tallarve, som kan du printe til hver elev og klistre på bordet, eller hvor du tænker, det giver mening for børnene at have den.

Derudover har vi lavet en samling af talkort fra 1 til 20 med forskellige fessorfigurer. Dem kan du printe og hænge op til pynt samt aktivt bruge i din undervisning, når I skal arbejde med talforståelse. 

Du kan med fordel laminere kortene, så får de en længere holdbarhed, og skære dem til i en størrelse, så de er nemme at arbejde med.

Du kan finde den printvenlige aktivitet på MatematikFessor.dk ved at søge efter “Talkort i SuperSøgeren. Når du er logget ind på portalen, finder du talkortene under aktiviteten “Talkort 0-20”. Du kan få direkte adgang til aktiviteten her.

Derudover kan du helt ekstraordinært printe materialet med tallarven og talkortene herunder.

Skriv tallene

Udover at kunne genkende tallene fra 1-20, så skal eleverne også kunne skrive dem. Til det formål har vi udviklet et hæfte, som du finder ved at skrive “Hæfte – Lær at skrive tallene” i SuperSøgeren. Her vil det komme frem som en PDF. Når du er logget ind på portalen, kan du desuden bruge den direkte adgang til hæftet.

Forslag til aktiviteter

Talkortene kan du eksempelvis bruge til aktiviteten “Smæk et tal fra 0-20”. Den og andre sjove aktiviteter finder du via SuperSøgeren på MatematikFessor.dk. Du kan også på skift lade eleverne trække et talkort. Det tal som kortet viser, øver de sig på at skrive i et hæfte. 

Du kan også bruge talkort, når eleverne skal arbejde med tallenes rækkefølge. Du hænger talkortene op på en tørresnor og fjerner nogle af kortene, som du lægger i en bunke. De manglende tal skal eleverne finde i bunken og hænge op på den rigtige plads i rækken af tal.

LÆS OGSÅ: Styrk indskolingselevernes talforståelse med regnestrategier

Talkortene egner sig desuden til aktiviteter, der handler om talmængde. Alle elever får hver 20 centicubes. Du trækker et kort, og eleverne lægger det antal centicubes frem foran sig, som kortet viser. Sidemanden tæller efter.

Bevægelsesaktivitet for alle

Endelig er talkortene ideelle at bruge til bevægelsesaktiviteter. Stil jer eksempelvis i en stor rundkreds og lav en vifte af talkortene. En elev, som står i midt i rundkredsen, beslutter en aktivitet som fx hop, sprællemand, ski, englehop, klap osv. Eleven trækker derefter et kort og siger tallet højt til alle i rundkredsen, som nu skal lave aktiviteten det antal gange, som kortet viser.

Der er mange muligheder for sjove aktiviteter med talkortene. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Download tallarven og talkortene som PDF her 👇

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search