Mød MatematikFessors redaktion
Mød MatematikFessors redaktionschef Heidi Thrane, som dagligt arbejder med at gøre verdens børn bedre til matematik.
Du får et indblik i hendes tanker om fremtidens matematikundervisning, bliver klogere på vigtigheden af matematik i vores hverdag, og hører historien om, hvordan Fessors Julekalender blev til.
Kærlighed til matematikken
Heidi blev uddannet skolelærer i 2005 med linjefag i matematik, biologi, geografi og idræt efter en livslang kærlighed til matematikken: “Jeg har altid elsket matematik. I grundskolen havde jeg nogle gode matematiklærere, som virkelig sætte deres præg på mig.”
Inden hun blev en del af MatematikFessor-teamet i 2013, underviste hun elever på alle klassetrin i matematik.
“På et tidspunkt havde jeg 0. og 8. klasse. Det var en helt fantastisk oplevelse både at se de små, der møder matematikken for første gang og de ældre, som skal gribe det an på en helt anden måde.”
Men matematik fylder ikke kun meget på arbejdspladsen. Derhjemme nyder hun at følge sine børns matematiske udvikling. Det bedste er, når hendes 8-årige søn spontant viser sin nysgerrighed i forhold til matematikken og stiller spørgsmål som: “Mor, der står 1000 meter på skiltet – hvorfor skriver de ikke 1 kilometer?”
Fremtidens matematikundervisning
Da Heidis tidligere skole fik MatematikFessor i 2010, blev hun taget med storm og har været vild med digital matematik lige siden. Derfor begyndte hun også at lave indhold til portalen i 2011, og sikke en spændende rejse det har været siden.
Som redaktionschef sidder Heidi i samarbejde med MatematikFessors andre redaktører og laver nyt indhold. Hun er også med til at lægge den faglige strategi for portalen og er meget optaget af, hvordan fremtidens matematikundervisning kommer til at se ud: “Kommer Virtual Reality til at spille en større rolle i matematikundervisningen? Går vi tilbage til en mere traditionel undervisningsform? Vil de digitale portaler fylde mere, end de gør i dag?”
Heidi mener, det er vigtigt som virksomhed at stille disse spørgsmål, så MatematikFessor fortsat kan være landets største udbyder af digital matematik til grundskoler. Udviklingen går aldrig i stå, og det er afgørende at følge med og sparre med landets skolelærere om fremtidens matematikundervisning.
Matematik er et sprog
Heidis kærlighed til matematikken bunder i høj grad i, at matematik er et sprog og en kommunikationsform – og et meget vigtigt et af slagsen.
“I forskellige problemstillinger fra hverdagen kan matematik bruges til at finde løsninger. Men det er heller ingen hemmelighed, at i disse tider, som især er præget af det amerikanske valg og covid-19, kan det være svært at aflæse og forholde sig kritisk til det, vi møder. Vi konfronteres konstant med information og statistik, som vi skal tage stilling til. Og matematik kan også bruges til at fordreje sandheden.”
Matematik er et vigtigt fag, fordi det knytter sig til virkelige problemstillinger og til forståelsen af vores omgivelser og det samfund, vi er en del af.
Fessors julekalender
Med MatematikFessor har Heidi været på en sjov og spændende rejse. Hun har været en del af teamet i mange år, og undervejs er der kommet en masse forskelligt og godt indhold til.
“I starten blev alt indhold udviklet af MatematikFessors stifter, Kasper Holst Hansen, og senere hen sammen med min tidligere kollega Camilla og jeg. Som årene gik, og virksomheden voksede, kom der også flere dygtige og passionerede redaktører til, som har bidraget til udvikling af indholdet.”
Selvom udvalget på portalen er stort, er Heidis yndlings materiale uden tvivl julekalenderen. Den har en helt særlig historie og betydning for hende.
“I slutningen af 2011 viste Camilla og jeg vores analoge matematikkalender til Kasper, som vi i flere år havde lavet til vores klasser. Kalenderen havde 24 låger, som hver indeholdt en lille julegrubleopgave. For at gøre konkurrencen rigtig spændende vandt eleven med flest rigtige svar en lille præmie. Kasper fik derefter idéen om at lave kalenderen digital – måske presset lidt af to julenisser.”
Kasper knoklede med at udvikle 264 spørgsmål til julekalenderen ved siden af MatematikFessors andet materiale. Den 17. november 2012 blev der lagt en nyhed op på Lærerværelset om den digitale julekalender, som siden har været fast indhold på portalen hvert år i december. Og det er selvfølgelig også tilfældet i år!