Få hjælp til tabeltræningen med MatematikFessor
Det er som regel altid én tabel, der driller. Men bare rolig – om det er den svære 7-tabel eller den frygtelige 4-tabel, så er der hjælp at hente på MatematikFessor.
Hvis man ikke kan sine tabeller, kan man jo altid spørge sig frem. Det er sådan set rigtig nok, så længe der er nogen, der har øvet sig. I den daglige undervisning er det dog ofte en fordel for eleverne, at de kan huske tabellerne. Hovedregning går hurtigere – og eleverne får generelt bedre føling med tallene. Og her kan MatematikFessor hjælpe til.
MatMusik træner tabeller med rim og rytme
I Bogreolen, som du kan finde under menupunktet Indhold, ligger der en MatMusik-bog, hvor det første kapitel handler om tabelsange. Videoerne til de forskellige tabeller bliver alle understøttet af taltavler, en enkel melodi og et rim. På den måde får eleven hjælp til, hvordan de kan tælle sig frem til det næste tal i tabellen. Videoerne ligger også i en karaoke-version, så eleverne selv kan synge, når tabellerne er ved at være på plads.
Bevæg jer, mens I øver tabellerne
I aktiviteterne på MatematikFessor ligger der også inspiration til arbejdet med tabellerne. Du kan blandt andet finde aktiviteten Tabeltræning med fingrene. Aktiviteten beskriver, hvordan eleverne skal gå rundt mellem hinanden og trække et vist antal fingre frem på samme tid. Derefter skal de finde facit på det gangestykke, deres forskellige fingre repræsenterer. Denne aktivitet kan differentieres ved for eksempel kun at bruge én hånd for at gøre den lettere eller ved at lade mere end to elever gå sammen for at gøre den sværere.
Gå en træningstur i Tabeleventyret
Når eleverne har lært sig en tabel med MatMusik, kan de begynde at træne, hvor hurtigt de kan taste den ind i Tabeleventyret. På forsiden af elevernes MatematikFessor kan eleverne klikke på spil i menuen. Her kan de kaste sig over Tabeleventyr. Eleverne konkurrerer med sig selv om, hvor hurtigt de kan taste en tabel rigtigt ind på ruten gennem Tabeleventyret.
Tabeltræning som lektie
Som lærer kan du også sørge for, at eleverne får gangestykker fra den lille tabel for som lektie – og se elevernes fremskridt i statistikken. Fra 2. til 6. klasse ligger der en samling opgavesæt, der alle hedder: 1-cifret gange 1-cifret. Du finder dem nemt i SuperSøgeren ved at skrive netop dette. Opgavesættene findes med 10, 25, 50 eller 75 spørgsmål til de hurtige elever.
PrøveTræneren som den endelige udfordring
En sidste mulighed for eleverne er at udfordre sig selv i Prøvetræneren, som eleverne finder under fanen Træning. Her skal eleverne søge på tabel og vælge den tabeltræning, de har lyst til at udfordre sig med. De varierer i sværhedsgrad og antal spørgsmål – fra 10 op til 75. Hvis de vil regne baglæns, skal de ændre deres klassetrin til 7. klasse, så får de endnu en mulighed, hvor de skal dividere. Eleven kan vælge at få karakter for prøven – og kan også vælge at skjule resultatet for læreren. Hvis du skal holde øje med, om alle elever får trænet, så er det dog vigtigt, at de ikke slår den funktion til.
Hvis klassen har tabeltræning som et fokuspunkt i en periode, så kan du gå ind og se, hvor meget de enkelte elever har trænet. Det gør du ved at klikke dig ind på dit hold og klikke på den øverste elev på listen. Derefter skal du vælge fanen med historik i de lodrette faneblade og endelig vælge den vandrette fane med PrøveTræneren. Når du har kigget på den første, så kan du rulle videre til den næste elev på listen, og du skal så blot vælge den vandrette fane igen.
Tabeller giver mange point
For de elever, der går op i, hvilket level de er på, er det vigtigt at understrege, at dette er en af de nemmeste måder at få mange point til det samlede regnskab. Når deres tabeller sidder lige i skabet, er det så også vigtigt, at de begynder at udfordre sig selv med nogle af de andre muligheder, de har på MatematikFessor.
I SuperTræneren kan eleverne sætte deres nye tabelkundskaber i spil ved at vælge Gange (Multiplikation) som emne.
Læs også: Træn tallene med MatematikFessors taldiktater
2*5*4*5*5 tabelhilsner fra Fessor