Ny udgivelse om undersøgende matematik i Bogreolen

På MatematikFessor kan du nu finde sjove og spændende opgaver om undersøgende matematik til alle klassetrin.

Lad dine elever gå på opdagelse i opgaverne fra vores nye bog Undersøgende matematik, hvis formål er at træne og udvikle elevernes matematiske kompetencer og færdigheder gennem arbejdet med åbne og undersøgelsesbaserede opgaver. 

I arbejdet med undersøgende matematik træner eleverne især deres modellerings-, kommunikations- og problembehandlingskompetence, når de arbejder kreativt med at finde matematiske løsninger på virkelige problemer. Det er vigtigt, at samarbejdet mellem eleverne er åbent og rummeligt. De skal lære at lytte til hinanden, arbejde videre på egne og andres idéer samt argumentere både for og imod metoder og løsninger. Ønsket er, at elevernes faglige selvtillid og forståelsesgrad øges, når de arbejder selvstændigt og åbent med matematik.

Opgaver til indskolingen

I kapitel 1 finder du en række samtalebilleder med forslag til samtalepunkter og hjælpespørgsmål. Billederne kan bruges som et udgangspunkt for en dialog med eleverne, hvor de selv formulerer problemer såvel som løsninger. Hermed får de koblet matematiske begreber på virkeligheden.

Opgaver til mellemtrinnet og udskolingen

I kapitel 2 og 3 finder du opgaver til henholdsvis mellemtrinnet og udskolingen. Vi anbefaler, at du starter arbejdet i undersøgende matematik med at vise eleverne den første lektion ‘Matematisk modellering’ for at give dem en metode til at løse opgaverne.

Kapitlernes opgaver er videooplæg, som iscenesætter et problem og afsluttes med et undersøgende spørgsmål. For at besvare spørgsmålet kan eleverne anvende bestemte matematikfaglige områder til at løse en opgave. Derfor har vi ikke skrevet ledetråde eller lavet ‘Sådan kan du gøre’-videoer. Til gengæld er det vigtigt, at eleverne redegør for deres valg, kan kritisere deres egen model og se dens begrænsninger, når de fremlægger. 

Til hver opgave findes et elevark, som bidrager til at stilladsere elevernes arbejde. Du kan også hente en lærervejledning, som giver dig tips og tricks til forberedelse, elevernes forudsætninger og en mulig model.

Rigtig god fornøjelse med opgaverne!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search