Lærere skal være digitale gårdvagter
Ifølge Red Barnet skal skoler forstå deres ansvar for børns færden på nettet i skoletiden. Det er der nemlig ikke andre, der gør. Sådan lyder budskabet i dette interview med hjælpeorganisationens seniorrådgiver Jon Kristian Lange, der er ekspert i børns digitale liv.
Hvad er problemet med tjenester, der samler børns data?
– De spor, der bliver lagt på nettet, kommer til at fortælle for meget om børnene. Det strider imod børnenes ret til privatliv og retten til at blive glemt, som er basisrettigheder i FNs Børnekonvention. Dit Google-omdømme kan få betydning i forhold til fx forsikringssikringsselskaber eller kommende arbejdspladser, fordi børn kan lægge nogle spor bag sig, der kan blive mistolket.
Kan du give eksempler?
– Hvis mor og far bliver skilt, mens du går i 7. klasse, og du ligger søvnløs og begynder at søge oplysninger om selvmord, fordi du er bekymret for dine forældre, så kan ’selvmord’ klæbe til dit omdømme på nettet. Oplysningerne bliver aldrig slettet igen. Et andet eksempel er, at du har en skoleopgave om fx trafficking og søger viden om det på Google. Derefter kan eleven blive udsat for relaterede reklamer, fx for sexlegetøj.
Hvem skal sikre, at børnene passer på deres personlige data?
– I fritiden er det forældrenes ansvar. I skoletiden har skolen ansvaret for eleverne. Det vil sige så længe, at eleverne er på skolens område eller WIFI. Lærere er nødt til at være digitale gårdvagter, så de undgår at tilrettelægge undervisningen med digitale tjenester, der misbruger børnenes personlige data.
Er lærerne for lemfældige med, hvilke tjenester, de bruger i undervisningen?
– De skal i hvert fald passe på med at blive forført af fx en afstemningsapp, fordi den er let at bruge. Alt bliver registreret. Lærere må ikke glemme deres kritiske sans, som de har med sig i andre sammenhænge. Ligesom man lærer børn om kildekritik i historietimerne, er de nødt til at blive oplært i dataetik for at begå sig i det moderne, digitale liv.
Se denne video om datasikkerhed i børnehøjde
Vi passer på dine data på MatematikFessor.dk. I denne video får eleverne et par gode råd til, hvad de selv kan gøre for at passe på deres data.
Sådan beskytter du din digitale identitet
Der findes mange værktøjer til at beskytte din digitale identitet. Du kan sætte en Google underretning til at alarmere dig, når der kommer nyt indhold på nettet om dig, du kan blokere for cookies via www.disconnect.me og søge uden at blive sporet via søgemaskinerne www.startpage.com eller www.duckduckgo.com
Her kan du finde undervisningsmateriale om datasikkerhed:
Red Barnet og Sikkerchat.dk: Ctrl over dine digitale fodspor
Center for Digital Pædagogik
Medierådet for Børn og Unge
DataEthics.eu