Skyd skoleåret i gang med disse 3 aktiviteter

Få inspiration til en faglig genvej, så du undgår endeløse fortællinger om dine elevers bilferier til Harzen.

Af Morten Rasmussen

I stedet for at sætte blikket på uendeligt, mens eleverne minutiøst fortæller om deres ferier, så kan du søge inspiration i disse tre aktiviteter til en god gang relevant matematik at starte året med. Alle aktiviteterne kan søges frem på siden med aktiviteter i 5. klasse. Du finder flere aktiviteter under menupunktet indhold på MatematikFessor.

Lav selv undersøgelse med statistik

Med denne aktivitet skal eleverne lave en spørgeskemaundersøgelse blandt deres klassekammerater. De kan jo passende undersøge, hvor de forskellige elever har været henne. De kan også undersøge, hvilke transportmidler, de har benyttet i løbet af ferien – eller hvor mange gange, de har været i vandet. Det kan eventuelt være en god ide at lade eleverne arbejde med grupperede svar, hvis de har været spredt ud over hele kloden i ferien – eller hvis variationsbredden af antal dukkerter er meget stor. Du kan jo også bare slippe eleverne løs og lade dem selv komme med idéer til ferierelaterede undersøgelser.

Regn med målestoksforhold på kort

I stedet for at sidde på pinde, mens alle de andre fortæller, så kan eleverne arbejde i mindre grupper med målestoksforhold i et atlas. Opgaverne i aktiviteten handler om at udregne afstanden mellem to byer i et atlas ved hjælp af en lineal og målestoksforholdet, der er angivet på kortet i atlasset. Når eleverne har regnet på afstandene mellem de byer, vi har valgt, så kan de regne på afstandene til deres feriemål. Hvis de har været virkelig langt væk, så er præmien, at de er nødt til at lave flere omregninger for at finde distancen helt om på den anden side af jorden.

Indret klasseværelset med målestoksforhold

Hvis du endnu ikke har lavet den helt rigtige bordopstilling, kan du lade dine elever hjælpe med at afsøge mulighederne. Med aktiviteten til 5. og 6. klasse, der hedder ”Indret klasseværelset med målestoksforhold”, skal eleverne lave en skitse eller eventuelt en målfast tegning af bordopstillingen i klasseværelset. Typisk vil et målestoksforholdet 1:25 passe både til jeres klasseværelse og et a4-ark.

Kom godt i gang efter ferien

Hvis dine elever sukker efter lidt skærmtid, finder du digitale opgaver på MatematikFessor, der er skræddersyet til at komme godt i gang efter ferien. I SuperSøgerens søgefelt skriver du blot ”efter ferien”, så får du præsenteret et undervisningsforløb til hvert klassetrin fra 1.-8. klasse, der indeholder repetitionsopgaver fra sidste år. Så er I ligesom i gang!

Se video og læs mere om den nye SuperSøger her.

Læs også: Lær dine elever at finde den rette strategi.

Få flere tips og faglig inspiration til din matematikundervisning. Klik her og tilmeld dig nyhedsbrevet, FessorsFokus.

Med ønsket om en rigtig god skolestart – god fornøjelse!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Gør som over 1.500 andre matematiklærere

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet, FessorsFokus, og få e-mails med vores bedste tips samt ny viden om indhold og funktioner på MatematikFessor, tilbud og faglig inspiration til din matematikundervisning.

Hvilke trin underviser du på?

You have Successfully Subscribed!